5 nasvetov za nego razpokane kože na petah

Poskrbimo za izsušeno kožo na stopalih in razpoke na petah.

Če si tudi ti ena izmed tistih, ki ima težave z razpokano kožo na petah in na splošno z zelo suho kožo, potem moraš obvezno prebrati nasvete, ki ti jih ponujam v tem zapisu.
S tabo bom delila svoje izkušnje in izkušnje strank, ki prihajajo k meni na pedikuro. Jesen in zima je namreč idealen čas, v katerem lahko poskrbimo za suho kožo na stopalih in za na razpoke na petah, ki so nastale tekom vročega poletja.

Zakaj sploh pride do razpokane kože na stopalih?

– Zaradi pretirano suhe kože
– Zaradi nošenja odprte obutve in hoje z bosimi nogami
– Zaradi dolgotrajnejšega stanja in pristiska stopal na površino
– Zaradi prekomerne ali povečane telesne teže

Nekatere razpoke so majhne, plitve in neboleče, ter so predvsem z vidika estetike zelo nezaželjene. Problem pa nastane, ko koža poči tako globoko, da pride do krvavitve, bolečine in nelagodja med hojo, posledično pa tudi do vnetja in gnojenja razpok. Razpoke (ali strokovno ragade) na stopalih je potrebno sanirati v čim bolj zgodnji fazi, saj je tako zdravljenje bistveno krajše, lahko pa se izognemo tudi morebitnim zapletom.

Kako se lotiti zdravljenja razpokane kože na petah?

  1. Povečajte vnos tekočine (vode) v telo. Naj bo vaše telo primerno hidrirano skozi cel dan in verjemite, da se bo hidriranost organizma poznala tudi na vaši koži.vsak-dan-kozarec-vode
  2. Vsakodnevno, dva krat dnevno (zjutraj in zvečer) na svoja stopala nanesite profesionalno kremo ali še bolje peno za še dodatno navlaženost kože. Izdelek kupite pri svoji izbrani pedikerki, saj vam bo le taznala najbolje svetovati, kateri izdelek je za vas najbolj primeren. Pomembna je doslednost pri negovanju svojih nog.nanesite-kremo-za-nego-nog
  3. Kupite si silikonske nogavičke za pete, ki bodo vaše pete dodatno zaščitile pred izgubo vlage in poskrbele za to, da bo krema ali pena dlje časa ostala na vaših petah. Priporočam vam nanos profesionalnega izdelka za nego stopal in nato obujte silikonsko nogavičko.silikonska-nogavica-za-razpokane-pete.jpg
  4. Redno obiskujte pedikerko! Pri težavah z razpokanimi petami in suho kožo na stopalih je izjemno pomembno, da svojo pedikerko obiščete vsaj enkrat mesečno. Redno negovanje stopal je ključnega pomena za zdrava, lepa in urejena stopala.redno-obiskujte-pedikerko
  5. Nosite čevlje, ki imajo zaprto peto, saj odprti čevlji in bosa hoja stanje razpokanih pet le še poslabšajo.

nosite-cevlje-z-zaprto-peto

Pri svojem delu sem opazila, da si ljudje velikokrat želijo doma pomagati sami. Želijo rešiti nastalo situacijo, si olajšati bolečino, zgladiti ragade in si estetsko urediti stopala. Pri svojem delu pa večinoma brez izkušenj uporabljajo različne nepravilne nožke za odstranjevanje trde kože, v nekaterih primerih pa si kožo tudi kar s prsti trgajo s stopal.

Ne zavedajo se namreč, da je njihovo početje izjemno škodljivo in neprimerno, saj si s tem naredijo več škode kot koristi. Obrambni mehanizem kože je namreč tak, da več kot odstranimo kože, hitreje in bolj se debeli, posledično pa tudi hitreje poka in nastajajo še globlje in bolj boleče ragade. Poleg tega pa se pri nezadostni previdnosti s nožki za odstranjevanje kože hitro urežemo ali pa odstranimo preveč kože. Nežna koža, ki ostane, je dodatno občutljiva na pritisk in še hitreje poka. Domače orodje pa v večini primerov tudi ni sterilno, zato se kaj rado zgodi, da se rana dodatno inficira, kar pripelje do okužbe in vnetja, ter posledično do različnih zapletov pri zdravljenju.

Medicinska pedikura je postopek, pri katerem učinkovito poskrbimo tudi za nego razpokane kože na vaših petah. Zadebeljeno kožo previdno odstranimo (vendar ne preveč, da se ne debeli še bolj), boleče razpoke pa negujemo s posebno kremo, ki zanjša bolečino in pospešuje zdravljenje. Kremo za nego razpokanih stopal prav tako predpišemo za domačo uporabo. V kolikor se srečujete s težavami zaradi razpokanih stopal in ragad na petah nas pokličite in se oglasite na brezplačnem posvetu.