Glivice na nohtih – kaj so in kako jih odpravimo

Glivice na nohtih ali onihomikoze so zelo pogost pojav. Po navadi se začnejo pod vrhom nohta in sicer se kažejo tako, da se noht zabarva rumeno ali belo. Ko se glivična okužba širi, se noht razbarva, zadebeli in začne razpadati oziroma postane krhek in lomljiv. V kolikor glivice na nohtih niso ustrezno zdravljene, lahko okužijo tudi kožo stopala, kar imenujemo atletsko stopalo. Koža postane rdeča in močno srbi, zato je ta nadloga lahko zelo neprijetna.

Glivična okužba nohtov – onihomikoza

Glivice na nohtih niso posledica slabe higiene. Več kot 10% odraslih oseb v zahodnem svetu se vsaj enkrat v življenju okuži z glivicami na nohtih. Pri starejših odraslih (nad 60 let) pa ta odstotek zraste celo nad 30%. Glivice na nohtih predstavljajo kar 50% vseh bolezni nohtov, zato je pomembno, da jih pričnemo zdraviti čim hitreje.

Glivična okužba nohtov je trdovratna nadloga
Glivična okužba nohtov je zelo trdovratna nadloga.

Glivice na nohtih – zakaj nastanejo?

Na nastanek glivične nokužbe nohtov največkrat vplivajo naslednji dejavniki:

 • Že prisotna glivična okužba stopal
 • Poškodbe nohtov
 • Periferna obolenja ožilja
 • Sladkorna bolezen
 • Oslabljen imunski sistem

Okužba je pogostejša pri moških in pri tistih, ki se intenzivno ukvarjajo s športom. Okužimo se lahko na mestih, kjer ljudje hodijo bosi in je hkrati tudi veliko vlage, na primer bazeni, savne, toplice, skupinske kopalnice in tuši v garderobah.

Kako ukrepati preventivno, da nas ne napadejo glivice na nohtih

Če se želimo glivični okužbi nohtov izogniti, moramo ukrepati tudi preventivno. Dejavniki, s katerimi se glivicam izognemo so:

 • Primerna higiena nohtov, skrb za to, da so nohti pristriženi in čisti
 • Nogavice iz materialov, ki koži omogočajo dihanje (bombaž, volna)
 • Izogibanje sintetičnim materialom, saj povzročajo potenje, vlaga pa ustvarja idealno okolje za razmnoževanje glivic
 • Udobna obutev, ki mora biti dovolj široka
 • Proti glivični spreji in pudri za noge, ki poleg antimikotičnega delovanja ustvarjajo tudi bolj suho okolje, v katerem se glivice težje razmnožujejo
 • Obisk kakovostnih salonov za pedikuro ali manikuro

Zdravljenje glivične okužbe nohtov z lasersko terapijo

Glivične okužbe nohtov sanirajo v pedikerskih salonih, specializiranih za storitve kot je medicinska pedikura. Poleg klasičnih terapij z brušenjem in piljenjem ter preparacijo z antimikotiki se v naprednejših salonih uporablja tudi zelo uspešna metoda odstranjevanja glivic z laserjem.

Pred pričetkom zdravljenja glivičnih obolenj priporočamo obisk dermatologa ali pa napotnico osebnega zdravnika za odvzem brisa izpod problematičnega nohta, da vam potrdijo prisotnost glivic. Deformacija nohta se lahko pojavi tudi zaradi nekaterih drugih dejavnikov, kot so poškodbe, neprimerna obutev, vraščanje nohta itd. Nekatere deformacije na pogled lahko izgledajo zelo podobno kot glivično obolenje. Veliko ljudi, ki misli, da imajo glivice, po opravljenem brisu ugotovi, da pri njih ne gre za glivično obolenje, torej je noht deformiran zaradi drugega vzroka. V tem primeru vam terapija za odpravljanje glivic ne bo pomagala. Izogibajte se ponudbam, ki preko kuponov spleta prodajajo poceni kupone za lasersko odstranjevanje glivic. Takšnim gre izključno za zaslužek, saj brez prave diagnoze izvajajo storitve, ki morda sploh niso primerne.

V pedikerskem salonu Pedivita glivično okužbo nohtov zelo uspešno zdravimo z lasersko terapijo. Število potrebnih laserskih terapij je odvisno od stopnje glivične infekcije, po navadi pa potrebujemo 5 terapij v razmiku enega tedna in nato še eno terapijo po enem mesecu. Na tak način uspešno pozdravimo večino glivičnih obolenj. V kolikor pa se bi glivice ponovno pojavile ali pa je stanje zelo akutno, ponovimo cikel zdravljenja.

V kolikor pri sebi opazite znake glivičnega obolenja nohtov, se čim prej naročite na pregled in svetovanje. Pokličite nas na telefon 068-671-080 ali pa nam pišite email na naš email naslov info(at)pedivita.si. Ne pozabite, glivice so trdovratna nadloga, ki se z enega nohta hitro lahko razširijo še na ostale. Najlažje in najhitreje jih je odstraniti, dokler so še v razmeroma začetni fazi. Zato ne odlašajte in se čim prej naročite na pregled.

 

Laserska terapija glivičnih obolenj nohtov
Laserska terapija glivičnih obolenj nohtov je izredno uspešna metoda.