Vraščeni nohti – zakaj nastanejo in kako jih lahko preprečimo

Vraščeni nohti ali Unguis Incarnatus so boleča težava, ki lahko prizadane vsakogar in to v katerem koli življenjskem obdobju. Pri vraščenih nohtih gre za to, da se noht nepravilno vrašča v mehko obnohtje in nohtno ležišče. To na mehkem tkivu povzroči rdečino, vnetje in bolečine. Daljši kot je noht oziroma dalj časa kot čakamo s sanacijo, močnejša je bolečina. Poleg bolečine in rdečine se lahko pojavi tudi oteklina, ki se lahko razvije v bakterijsko okužbo.

Najpogosteje se vraščeni nohti pojavijo na palcih nog, vendar pa lahko do vraščanja pride tudi na drugih prstih. Vraščeni nohti se enako pogosto pojavljajo pri moških in ženskah, ne glede na njihovo starost. Na žalost so pogosti tudi pri otrocih. Nekoliko bolj so k vraščenim nohtom podvrženi športniki ter ženske, ki nosijo neudobna obuvala – predvsem visoke pete in ozke čevlje.

Glede na simptome in znake bolezen razvstimo v tri stadije:

  1. stadij: rdečina, oteklina in bolečina na pritisk.
  2. stadij: poslabšanje znakov iz 1.stadija in vnetje z izcedkom
  3. stadij: poslabšanje znakov iz 1. in 2.stadija, razrast vnetno spremenjenega tkiva (hipergranulacija) in povečanje stranske kožne gube

Vraščeni nohti – vzroki za nastanek

Vzroki za nastanek vraščenih nohtov so lahko prirojeni ali pridobljeni. Med prirojene vzroke štejemo predvsem dednost ter telesne značilnosti, ki so dedne (na primer povišana telesna teža, sladkorna bolezen itd…). Pridobljeno vzroki pa so lahko različne poškodbe nohtov in obnohtja, bolezni nohtov, nošenje preozke ali premajhne obutve, ki pritiska na nohte, nepravilno striženje nohtov, prekomerno potenje stopal…

Kako lahko preprečimo, da vraščeni nohti nastanejo?

Nastanek vraščenih nohtov lahko preprečimo, ali pa vsaj zmanjšamo možnost nastanka, če nohte pravilno strižemo. Nepravilno pristriženi nohti so namreč v veliki meri glavni vzrok zato, da nastanejo vraščeni nohti. Nohte strižemo ravno, robove pa le rahlo popilimo, tako da rob ni špičast ali oster, ker se v tem primeru ostri robovi lažje zarežejo v nežen obnohtni kanal. Učinkovita preventiva je tudi nošenje ustrezne obutve – izogibajte se preozkim ali premajhnim čevljem, ki pritiskajo na prste nog in nohte. Prav tako se izogibajte visokim petam.

Kako si lahko sami pomagamo v začetni fazi vraščanja?

Takoj, ko opazimo, da se z nohtom nekaj dogaja oziroma, da se pričenja vraščati, si lahko pripravimo mlačno vodno kopel v kamiličnem čaju, ki blagodejno vpliva na kožo in morebitno infekcijo. Hkrati priporočamo tudi razkuževanje obnohtnega predela, da preprečimo nadaljne inficiranje in razvoj bakterijske okužbe. Obnohtje lahko umivamo z razkuženo vatirano paličico za ušesa. Priporočamo nošenje široke obutve in počitek z dvignjeno okončino, pod katero podložimo odejo ali blazino.

vrasceni-nohti-sanacija

V kolikor domače zdravljenje ni učinkovito, in so vraščeni nohti še vedno prisotni, je potrebno nujno obiskati pedikerski salon, usposobljen za delo z vraščenimi nohti in izvajanje storitve medicinska pedikura. Odlašanje sanacije vraščenih nohtov lahko vodi v vedno močnejše bolečine in bakterijsko infekcijo za odpravo katere je potreben obisk zdravnika in antibiotična kura. V najhujših primerih je potrebno noht tudi kirurško odstraniti. Zato toplo priporočamo čim prejšnji obisk medicinske pedikure, saj je sanacija vraščenih nohtov v zgodnji fazi dokaj hitra in neproblematična.

V kolikor imate težave z vraščenimi nohti, nas kontaktirajte na telefon 068671080 ali se naročite preko spletnega obrazca za ONLINE NAROČANJE.